یکی از نگرانی های رایج در بین مردم، نگرانی برای سلامت حافظه و عدم ابتلا به اختلالات حافظه است. در 50 سال اخیر با توجه به تغییر شیوه زندگی انسان، شاهد روند فزاینده بیماری های مرتبط با اختلالات حافظه بوده ایم و خود این موضوع باعث نگرانی مردم شده است. همچنین بسیاری از افراد حواس پرتی را به اختلال حافظه نسبت می دهند و به اشتباه فکر می کنند که بیماری دارند. از آنجایی که اختلال حافظه یک بیماری مستقل نیست و می تواند ناشی از ابتلا به بیماری های دیگر باشد، در این مقاله در مورد تشخیص اختلالات حافظه و نحوه تشخیص آن از حواس پرتی صحبت می کنیم و راه حل های کاملا علمی برای پیشگیری یا درمان اختلالات حافظه را به شما ارائه می دهیم.
اختلالات حافظه چیست؟
اختلال حافظه یک ناهنجاری مغزی است که در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود که در ادامه توضیح داده خواهد شد و به حالتی اطلاق می شود که در آن اطلاعات، تصاویر، صداها و ... در حافظه ذخیره نمی شود و مشکلات حافظه یا پدیده ها به خاطر نمی آیند. اولین چیزی که باید در مورد اختلال حافظه بدانید این است که بفهمید چه تفاوتی با فراموشی یا از دست دادن توجه دارد. اگر در طول روز در معرض پدیده ها و اتفاقات مختلفی قرار بگیرید، احتمال لغزش حافظه شما وجود دارد. این بدان معناست که عملکرد حافظه مغز ما تحت تأثیر قرار نمی گیرد و تنها عاملی که در به خاطر سپردن یک رویداد وجود دارد، عدم تمرکز بر روی مشکل است. بنابراین فقدان ذهن حاضر یا عدم توجه به پدیده ها را نباید با اختلال حافظه اشتباه گرفت.
نکته دیگر برای درک بهتر اختلالات حافظه نحوه عملکرد حافظه است. همانطور که می دانید حافظه را می توان به سه قسمت تقسیم کرد: حافظه حسی، حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت. حافظه حسی فرآیند به خاطر سپردن تمام اطلاعاتی است که از طریق حواس پنج گانه به مغز منتقل شده است. حافظه کوتاه مدت حافظه موقتی است که برای یادآوری داده های اخیر که از طریق حافظه عاطفی به خاطر سپرده می شود استفاده می شود و حافظه بلند مدت مکانیسم کاملا متفاوتی با این دو نوع حافظه دارد.
تشخیص اختلال حافظه
محققان دریافتهاند که میزان تحریک مغزی مورد نیاز برای فعال کردن حافظه بلندمدت ارتباط مستقیمی با سطح برانگیختگی عاطفی افراد دارد. به عبارت دیگر، هرچه یک رویداد یا داده بیشتر احساسات شما را برانگیزد، حافظه بلند مدت شما را بیشتر فعال می کند. به همین دلیل است که افراد رویدادهای مهم زندگی خود را با دقت بیشتری به یاد می آورند و معمولاً رویدادهای روزمره به راحتی فراموش می شوند. همچنین، این تحقیق نشان می دهد که افراد دارای برانگیختگی دوسوگرا یا برون گرایی عموماً حافظه بلندمدت بهتری نسبت به سایر افراد دارند. (البته این نتیجه دوم به بسیاری از عوامل دیگر نیز بستگی دارد.)
بنابراین تشخیص اختلال حافظه و انحراف حافظه از هنجارهای اصلی بر عهده متخصصان مغز و اعصاب است و افراد صرفاً به دلیل فراموشی برخی مشکلات روزمره نمی توانند خود را بیمار بدانند. برای مثال علائمی مانند هذیان، پرسیدن سوال پس از چند دقیقه و فراموش کردن پاسخ، احساس فشار مضاعف در روابط اجتماعی، فراموشی کلمات در حین صحبت، افزایش فشار مغز در هنگام استراحت و مواردی از این قبیل ممکن است نشان دهنده اختلال حافظه باشد. اما بسیاری از حواس پرتی های روزانه شما به دلیل بیماری یا اختلال نیست، بلکه صرفاً به دلیل عدم تمرکز و حضور ذهن است و با تمرینات ساده قابل حل است.
انواع اختلالات حافظه
اختلال حافظه ناشی از بیماری یا اختلال عملکرد مغز به جهات مختلفی خلاصه می شود و هر نوع اختلال حافظه منشأ و علت خاص خود را دارد. همچنین برای درمان هر فرد باید از روش های مختلفی استفاده کرد. بنابراین شناخت انواع اختلالات حافظه و عوامل ایجاد آن و بررسی علائم هر فرد بسیار مهم است. انواع از دست دادن حافظه عبارتند از:
بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر یکی از مهمترین عوامل از دست دادن حافظه است که بزرگترین ترس نسل جدید است. بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده است که در آن پروتئین های موجود در سلول های مغز عملکرد خود را از دست می دهند و باعث آسیب به نورون های مغز می شوند. در نتیجه سلول های مغز به تدریج می میرند و به مرور زمان زوال عقل ایجاد می شود. اگرچه علت اصلی بیماری آلزایمر هنوز ناشناخته است، دانشمندان بر این باورند که ژنتیک، آسیب های روانی، رژیم غذایی، الکل، تنباکو و غیره. به عنوان دلیل ایجاد آن دلایل متعددی را در نظر می گیرند. علاوه بر این، علائم این بیماری عبارتند از:
زودباور
عدم اعتماد به دیگران
عادات خواب خود را تغییر دهید
احساسات غیر قابل کنترل
پارانویا
ناتوانی در استدلال در مورد رویدادهای روزمره.
توهمات بینایی و شنوایی
فراموشی وقایع اخیر و رجوع به وقایع گذشته
نقل شده؛ این علائم از بیماری خفیف تا شدید آلزایمر سفارش داده می شوند. البته شرایط فوق لزوماً به معنای بیماری آلزایمر نیست و می تواند در افراد طبیعی باشد. اما فردی که سابقه رفتارهای فوق را ندارد و به تدریج دچار این شرایط می شود باید به پزشک مراجعه کند.
زوال عقل عروقی
دومین عامل اصلی از دست دادن حافظه در جهان، زوال عقل است. زوال عقل یک بیماری نیست و به عنوان وضعیت عمومی زوال عقل یا بیماری روانی شناخته می شود. اما دمانس هموراژیک به وضعیتی اطلاق می شود که در آن مغز فرد به دلیل عدم تامین خون کافی و مناسب آسیب می بیند. این وضعیت می تواند به دلیل لخته شدن خون یا انسداد در رگ های خونی مغز رخ دهد. و علائم آن تقریباً مشابه علائم آلزایمر است. اگر مشخص شود که بیمار به بیماری عروق مغزی مبتلا است داروهای مورد استفاده با داروهای آلزایمر متفاوت است. و درمان در این مورد بستگی به نحوه باز شدن عروق مغز و بازیابی خونرسانی به مغز دارد.
زوال عقل پیشانی و گیجگاهی
این نوع آتروفی مغز که باعث اختلال در حافظه می شود، معمولاً زمانی رخ می دهد که لوب های پیشانی یا تمپورال مغز آسیب ببینند. این نوع اختلال حافظه می تواند کمی ترسناک تر از سایر شرایط باشد. از آنجایی که لوب گیجگاهی و پیشانی قسمت هایی از مغز هستند که مستقیماً با رفتار و گفتار مرتبط هستند، فردی که از این عارضه رنج می برد ممکن است رفتار و گفتار غیرعادی و غیرعادی داشته باشد. نشان دادن رفتارهای جنسی غیرطبیعی، استفاده از کلمات نامتعارف در جای نامناسب، فراموشی آداب اجتماعی و اخلاقی و ... می تواند از علائم این بیماری باشد. نوع شدید این بیماری می تواند باعث اختلالات گفتاری، اختلالات حرکتی، اختلالات تعادل و سایر مشکلات مشابه شود. از آنجایی که در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای این اختلال وجود ندارد، معمولاً فقط علائم محیطی را می توان با داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج کنترل کرد.
اختلال روانی مرکزی
اختلال شناختی یکی از انواع اختلالات حافظه است که می تواند ناشی از بیماری هایی مانند بیماری هانتینگتون، پارکینسون، پریون ها و ... باشد. و البته خود این اختلال نیز عامل بیماری آلزایمر است. به همین دلیل این نوع اختلال را یک اختلال متوسط می دانند. افراد مبتلا به این عارضه ممکن است نتوانند احساسات خود و دیگران را درک و بیان کنند یا توانایی قضاوت، برقراری ارتباط و برقراری ارتباط با دیگران و حتی یادگیری را از دست بدهند. جدای از عوامل ذکر شده، دلایل دیگری مانند کم کاری تیروئید، کلسترول بالا، فشار خون، دیابت و افزایش سن نیز می تواند باعث کاهش متوسط شناختی افراد شود.
فراموشی بدن لوی
زوال عقل با اجسام لوی یکی دیگر از اختلالات حافظه است که نوعی زوال عقل زیر قشری است و بارزترین علامت آن توهمات بینایی است. ابتدا این وضعیت با اختلال شناختی و سپس با پارکینسون اشتباه گرفته می شود. اما با یک اسکن مغز می توانید تشخیص دهید که هست یا نه. اولین علامت این مشکل پیچیده زوال شناختی و دومین علامت مشکلات فیزیکی مانند پارکینسون است. مراحل بعدی این بیماری منجر به اختلال شدید حافظه و توهمات بینایی می شود و اغلب، اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، داروهای پارکینسون و آنتی بیوتیک ها می توانند به کنترل آن کمک کنند.
دلایل از دست دادن حافظه
شاید پاسخ سوال اصلی را پیدا نکرده باشید. چرا از دست دادن حافظه رخ می دهد و چگونه می توان از آن جلوگیری کرد؟ یکی از دلایلی که امروزه این مشکل و این نگرانی بیشتر از دیروز به چشم می خورد این است که حتی برخی از جوانان امروزی دچار اختلالات حافظه مختلف می شوند و سن شروع این بیماری 40 سالگی است. بنابراین مهم است که علل این عارضه را بشناسید و در هر سنی اقدامات لازم را انجام دهید تا سبک زندگی خود را تغییر دهید و در سنین بالا در معرض آن قرار نگیرید. در اینجا ما برخی از دلایلی که ممکن است شما از اختلالات حافظه مختلف رنج ببرید را برجسته می کنیم:
غذای نامناسب
عادات بد غذایی، مصرف مواد غذایی بدون ارزش غذایی، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی یکی از عوامل اصلی زوال عقل در افراد مسن است. بنابراین با تغییر عادات غذایی و تامین مواد لازم بدن تا حدودی می توان از بروز این اختلالات پیشگیری کرد.
مصرف الکل و تنباکو
استفاده زیاد از الکل و تنباکو صدمات جبران ناپذیری به بدن انسان از جمله مغز وارد می کند. بنابراین در حال حاضر دلیل اصلی ابتلای جوانان به زوال عقل سوء مصرف الکل و مواد مخدر است.
عادت های بد در تجارت و فعالیت های اقتصادی
بسیاری از افراد در کار خود بار فشار روانی را به دوش می کشند. اما فکر نمی کرد که شرایط را تغییر دهد. استرس و تنش عصبی یکی از دلایل اصلی از دست دادن حافظه در سنین بالا است. بنابراین سعی کنید به هر طریقی از شر استرس و فشار عصبی خلاص شوید.
تومور مغزی
گاهی اوقات علت اصلی زوال عقل چیزی بیش از یک تومور در مغز نیست. وجود تومور سرطانی می تواند عملکرد مغز را مختل کند یا باعث تخریب آن شود. اگر سابقه درمان تومور مغزی دارید یا در این شرایط هستید، بهتر است برای بررسی برخی از انواع زوال عقل ذکر شده در این مقاله، آزمایش عملکرد مغز انجام دهید.
تصادف
رویدادهایی که به مغز انسان آسیب می رسانند (اعم از رویدادهای فیزیکی یا حوادث آسیب زا) می توانند باعث اختلال در حافظه بلند مدت شوند. توصیه می کنیم در صورت بروز حادثه ناگوار جسمی یا روحی، مغز خود را توسط متخصصان بررسی کنید. بسیاری از مردم عواقب رویدادها را نادیده می گیرند و مشکلاتی مانند افسردگی را نادیده می گیرند.
بیماری های عفونی
عفونت می تواند یکی دیگر از دلایل زوال عقل باشد. بسیاری از ما قدرت عفونت های داخل بدن را نادیده می گیریم و دوره ای از داروهای ضد عفونی نمی گذرانیم. این کار می تواند باعث ایجاد مقدار کمی عفونت شود که برای مدت طولانی در بدن باقی می ماند و می تواند زمینه ساز انواع زوال عقل باشد.
بیماری های قلبی عروقی
همانطور که در بخش انواع اختلالات حافظه توضیح دادیم، سیستم گردش خون به اندازه سیستم عصبی درگیر زوال عقل است. به همین دلیل داشتن فشار خون بالا، کمبود رگ های خونی و هر نوع اختلال در سیستم قلبی عروقی بدن، احتمال بروز مشکلات حافظه را در سنین بالا افزایش می دهد.
عامل ژنتیکی
یکی دیگر از دلایل مهم کاهش حافظه، ژنتیک است، اگر سابقه خانوادگی آلزایمر، پارکینسون، سرطان و ... دارید، توصیه می کنیم به متخصص مغز و اعصاب خود مراجعه کرده و با معاینات منظم از سلامت خود اطمینان حاصل کنید. به یاد داشته باشید که زمان تشخیص اولین کلمه در فرآیند مراقبت و درمان اختلالات حافظه است
خلاصه و نتیجه گیری
اختلالات حافظه با خطاها یا اختلالات حافظه متفاوت است. اگر فکر می کنید هر یک از علائم ذکر شده در این مقاله در شما یا عزیزتان وجود دارد، بهتر است زمان را از دست ندهید و در اسرع وقت به بهترین متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. همانطور که در فصل انواع اختلالات حافظه اشاره شد، روش درمان هر نوع اختلال با دیگری متفاوت است و تشخیص صحیح در اینجا حرف اول را می زند. بنابراین سعی کنید تمام آزمایشات لازم را برای یافتن علت مشکل انجام دهید و سعی کنید فورا آن را درمان کنید. همچنین به یاد داشته باشید که تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی می تواند کمک زیادی به جلوگیری از کاهش حافظه کند.
لینک منبع: https://payju.ir/content/لیست-پزشکان-متخصص-مغز-و-اعصاب-شیراز
|
امتیاز مطلب : 51
|
تعداد امتیازدهندگان : 14
|
مجموع امتیاز : 14